A cultura enolóxica dos viños do condado (I)

vino bodegonÉ un expoñente das últimas décadas nos que aínda “salta “ a dúbida de escoller boa botella, . . .

Sempre digo eu que, saber beber é unha boa maneira, pero pode ter a súa “miga”. As veces eu me pregunto si é necesario ter unha “copa” distinta para cada viño ou non. É uns din que si é outros din que non é para tanto. Outros din, unha mais pequena para os brancos é tintos lixeiros; outra mais grande para os brancos é tintos con “corpo”. Outros falan ter “copas” para as variedades de uva con características particulares, tipo pinot noir, na que a boca ábrese algo mais que o corpo da “copa”.

En canto o “decantar o viño”, din algúns que depende do viño e da botella; agora ben, abrir unha botella, servir unha copa é observalo, cremos que debe chegar.

Os viños brancos poden servirse “decantados”, excepto o “albariño”. Os tintos pódense “decantar”.
Eu me pregunto: ¿É aconsellable telo no fogar en neveira? ¿Como hai que elixilos? Eu, aconsello ter sempre viño no fogar; a elección depende das necesidades de cada quen. ¡Ah! É tamén das posibilidades económicas de cada un.

As veces escoito dicir: “Non sei cantas botellas teño almacenadas, nin que consumo realizo”…

Eu, o que si recomendo é, telas lonxe de lugares que sufran cambios de temperatura, ou en ambientes graxos, como pode ser na cociña; tampouco aconsello no “garaxe”. Non lugar exento de polvo é humidade é o mais idóneo . Tamén preguntan, si hai unha temperatura estándar para os Tintos é outra para os Brancos, é incluso para os “Cava”.

Xeralmente, 14º para os xoves, 18º para os tintos con mais ou menos anos; 6º para os mais lixeiros ata 13º para os que teñen mais corpo. Os cavas 6º ata 9º, reserva con mais corpo. Non hai moito tempo me preguntaron si se estaba fechando o maridaxe branco para os peixes é tintos para as carnes. Do que se trata é de rachala rexidede ou estratexia establecida. Para min, os brancos harmonizan cos pratos menos coreados; carnes, salsas brancas, aves, peixes. É os tintos para carnes vermellas, pratos pesados é salsas escuras. É ¿ do cor do viño que?. Para min non é tanto a cor como a estrutura; no viño conta o ciclo evolutivo, é na botella os factores ligados as variedades, clima, método de elaboración, etc.

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion